
Retfærdighed i centrum: FN-forbundets studietur til Haag
FN-forbundets studietur til Haag bød på en enestående mulighed for at komme helt tæt på de institutioner, der udgør rygraden i det internationale retssystem. I løbet af tre intense dage fik deltagerne indblik i arbejdet hos nogle af verdens mest centrale domstole og mekanismer for retsforfølgelse af krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.
Turen begyndte med et besøg på den danske ambassade i Haag, hvor ambassadør Ulf Melgaard bød gruppen velkommen. Herefter gav ambassadens souschef, Morten Skovgaard, en fremragende introduktion til byens mange internationale institutioner og Haag som centrum for international ret.
Dagens andet besøg fandt sted hos UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) – efterfølgeren til blandt andet Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY). Her fik deltagerne en særlig introduktion af turens faglige leder, Frederik Harhoff, som selv har virket som dommer i ICTY gennem en årrække. IRMCT fortsætter arbejdet med at sikre retsforfølgelse af personer, som er anklaget for alvorlige forbrydelser, og yder desuden støtte til nationale retssystemer. Blandt de mest kendte sager er dommen over Ratko Mladić, som i 2017 blev idømt livsvarigt fængsel for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Et tydeligt eksempel på det internationale samfunds bestræbelser på at forhindre straffrihed.
På turens anden dag gik turen til Den Internationale Straffedomstol (ICC), som behandler sager mod enkeltpersoner for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og aggression. ICC blev oprettet med Rom-statutten i 2002 og har i dag 124 medlemslande. Domstolen er ikke en FN-institution, men et vigtigt supplement til det globale retssystem. Deltagerne modtog en grundig briefing af dommer Kimberly Prost, som er en af domstolens 18 dommere. Hun præsenterede ICC’s aktuelle arbejde, herunder de nyligt udstedte arrestordrer mod bl.a. Benjamin Netanyahu, Vladimir Putin og Rodrigo Duterte. Alle sager, der illustrerer domstolens vigtige rolle i kampen mod straffrihed for de mest alvorlige forbrydelser.
Om eftermiddagen besøgte gruppen FN’s Internationale Domstol (ICJ), som afgør sager mellem stater. Her overværede deltagerne en offentlig høring i en sag om Israels forpligtelser i de besatte områder – en sag, der tiltrækker stor international opmærksomhed. Selvom ICJ’s afgørelser ikke er bindende i traditionel forstand, viser statistikken, at hele 90 procent af domstolens afgørelser faktisk bliver implementeret af medlemslandene. Det understreger domstolens autoritet og betydning.
Den tredje og sidste dag stod i Kosovos tegn med et besøg hos Kosovo Specialist Chambers (KSC). KSC er en midlertidig domstol med base i Haag, oprettet i samarbejde mellem EU og Kosovo, og har til formål at retsforfølge alvorlige forbrydelser begået i Kosovo mellem januar 1998 og december 2000. Dommerne er udpeget fra EU-lande, og domstolen finansieres af EU. KSC’s eksistens vidner om de vanskeligheder, der kan være ved at opnå retfærdighed nationalt, og om det internationale samfunds rolle i at sikre ansvarlighed, også når den nationale vilje eller kapacitet ikke rækker.
Studieturen har givet deltagerne et sjældent og værdifuldt indblik i den komplekse og vigtige verden af international strafferet og mellemstatslig konfliktløsning. Fra FN's juridiske arm (ICJ) til domstole, der forfølger enkeltpersoner for alvorlige internationale forbrydelser (ICC, ICTY, IRMCT, KSC), står det klart, at Haag spiller en helt central rolle i bestræbelserne på at sikre retfærdighed og retsstatens principper – også i de mest alvorlige sager.