Verdensmål på spil

I en kombination af klassisk brætspil og app sættes Verdensmålene på spil. App'en kan downloades gratis via App Store eller Google Play. Der skal kun bruges ét device pr. spil.   

Spillet er udviklet til dig, der interesserer dig for FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling - og til dig, der har brug for et redskab i undervisningen til at give eleverne en forståelse af verden gennem spørgsmål, fakta, dilemmaer og diskussioner omkring bæredygtig udvikling.

Hvert hold er på en mission, hvor det gælder om at opfylde Verdensmål. Dette gøres ved at svare rigtigt på spørgsmål – og undervejs støder holdene på aktioner med scenarier fra den virkelige verden. Endvidere bliver holdene præsenteret for dilemmaer, hvor de skal diskutere sig frem til enighed for at kunne flytte sig videre.

Formålet er ikke bare at give kendskab til Verdensmålene, men i højere grad at få eleverne til at reflektere over Målene og ikke mindst deres egen rolle i forhold til bæredygtig udvikling.

Spillet er udviklet til elever i henholdsvis udskoling og gymnasium, men kan spilles af alle med interesse i Verdensmålene. I app’en vælger man enten niveauet BASIS eller AVANCERET. Mange af spørgsmålene på de to niveauer er de samme, men formuleringer og spredning i svarmuligheder varierer.

Spillet er relevant i samfundsfag, geografi, historie, dansk og biologi. Det kan bruges enkeltstående eller i forbindelse med temauge eller i et projekt om ét eller flere af målene. Her kan få et overblik over Verdensmålenes relevans for læseplanen i folkeskolen og gymnasiet

Spillet består af en pose med 4 spillebrikker med tilhørende 4 markeringsbrikker, 1 terning med globus og et spillebræt af stenpapir. Der spilles med 2-4 hold à 1-3 personer. Alle spørgsmål, aktioner og dilemmaer findes på app’en ’Verdensmål på Spil’, der kan downloades gratis via App Store eller Google Play. App’en guider spillets gang. Læs privatlivspolitikken for brug af app'en her  

Spillet er udviklet i 2018/2019 af FN-forbundet med støtte fra Danidas Oplysningspulje. Spillet er i foråret 2019 sendt gratis ud til 500 skoler, og du kan downloade og printe spilleplade og spillebrikker gratis her. 

Dyk ned i dilemmaerne 

I “Verdensmål på spil” findes der forskellige dilemmaer, som spillerne skal diskutere og tage stilling til. I denne opgave tages diskussionerne videre og skaber rammer for, at eleverne kan gå i dybden med nogle af de problemstillinger, de stødte på i deres diskussioner og stillingtagen.

Lad eleverne reflektere i grupper over, hvilke dilemmaer, de husker fra spillet (ellers kan alle dilemmaerne findes i PDF her).

I grupper

  1. Hvilket dilemma var det sværeste eller mest spændende I mødte i spillet?
  1. Skriv dilemmaet ned på et stykke papir
  1. Hvilket svar nåede i frem til? Skriv også svaret ned på papiret
  1. Diskuter dilemmaet igen – find de bedste to argumenter for at svare ja og to bedste argumenter for at svare nej til spørgsmålet.
  1. Undersøg om dette dilemma findes i den virkelige verden. Eller et dilemma der ligner? Og undersøg hvordan dette dilemma evt. løses.
  1. Diskuter plenum i klassen. Er de enige med jer?

Introducer Verdensmålene

På vores temaside om Verdensmålene kan du få helt basis viden om de enkelte mål. Skal klassen have en kort introduktion til FN eller FN's Verdensmål inden spillet, kan du benytte denne præsentation

Det kan også være, du foretrækker at få et besøg af vores Skoletjeneste til at introducere målene og facilitere spillet. Et sådant forløb koster 750 kr. pr. underviser / spilleder + transport. Besøget kan tilpasses i tid, men varer i gennemsnit 3 lektioner, hvis der også skal spilles. Kontakt: fnforbundet@fnforbundet.dk eller ring 3346 4690

Vi vil gerne have din mening 

Vi har brug for at vide, hvad du synes om spillet. Det gælder både, hvis du er lærer, elev eller anden bruger. Så vi løbende kan revidere indhold, og så vi kan blive endnu bedre næste gang, vi laver noget til information og undervisning. 

Udfyld skemaet her - det tager kun 2 minutter. 

Tak!