Michael Ali Puwtnavgjya Unsplash
9. april 2025

Nyt dansk partnerskab skal sikre skolemad og bæredygtighed i Østafrika

Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden i partnerskab med FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) skal sikre skolemad til hundredtusinder af børn i Østafrika – og samtidig støtte lokale landbrug og klimavenlige løsninger.

For børn i Østafrika er et nærende måltid i skolen ikke en selvfølge. Men det bliver det snart for over 300.000 elever i Kenya, Rwanda og Uganda, takket være et nyt  dansk partnerskab med FN’s Verdensfødevareprogram (WFP). Med en samlet investering på 280 millioner kroner (40 mio. USD) skal projektet sikre hjemmedyrket skolemad, styrke småbønders klimaresiliens og bygge et mere bæredygtigt fødevaresystem omkring skolerne.

Det treårige initiativ startede i januar 2025 og er det første af sin slags, hvor både den danske stat og to store fonde – Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden – går sammen i et fælles engagement med WFP. Partnerskabet bygger videre på et pilotprojekt fra 2022 til 2024 i Rwanda og Uganda, som blev finansieret med 29 millioner kroner (4,1 mio. USD) af Novo Nordisk Fonden.

Et måltid, der ændrer liv

Skolemad handler om meget mere end mæthed. Det øger skolegang, forbedrer børns sundhed og skaber nye muligheder for lokal udvikling. Det nye partnerskab vil levere måltider til 321.400 elever på 375 skoler – med råvarer dyrket af lokale småbønder. Samtidig oprettes 1.300 skolehaver, og 61.500 småbønder skal uddannes i klimavenlig fødevareproduktion.

Et partnerskab med mange gevinster

Skolerne vil også få nye, energieffektive køkkener og adgang til vand og sanitet. Det betyder, at børnene ikke kun får mad – de får også bedre hygiejne, og kokke og skolepersonale bliver uddannet i sund madlavning. Projektet har også en stærk ligestillingsdimension, da kvinder i mange tilfælde står for madlavning og fødevareproduktion.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen kalder initiativet et eksempel på, hvordan Danmark skaber global udvikling i samarbejde med private aktører:

”Flere problemer kan løses, når regeringer, fonde og civilsamfund arbejder sammen. Partnerskabet viser, hvordan vi kan skabe konkret forandring, der rækker ud over nødhjælp og styrker samfundsmodstandskraften i en usikker verden.”

Skolemad som global prioritet

WFP er en af de førende aktører på skolemad globalt og fungerer også som sekretariat for den internationale School Meals Coalition – en alliance af over 100 lande, der arbejder for at sikre skolemad til alle børn inden 2030. Projektet i Østafrika er et konkret skridt i retning af det mål – og et tydeligt eksempel på Danmarks rolle som brobygger mellem humanitær indsats, udvikling og klimahandling.

 

Billede af Michael Ali (Unsplash)