DR Congo Pixabay Wendyfleury
19. august 2024

WHO: mpox har spredt sig til flere afrikanske lande og er nu en global sundhedskrise

Foto: Pixabay/ Wendyfleury

Verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret global sundhedskrise på grund af en ny variant af sygdommen mpox – som man tidligere kaldte abekopper.

Det sker efter et udbrud i DR Congo har spredt sig til nabolandene Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda. Dermed er behovet for en koordineret indsats helt afgørende. Virussen er fundet i DR Congo i mere end et årti, men nu har den altså spredt sig også til nabolandene. Og i sidste uge fandt man endda et tilfælde i Sverige.

På samme måde er der registreret 5 tilfælde i år i Danmark, men ifølge Statens Serum Institut er der ingen grund til bekymring i Danmark

Virusset kan sprede sig ved tæt kontakt, blandt andet seksuel kontakt, og kan i sjældne tilfælde være dødelig. Det er en smitsom virussygdom der er relateret til kopper. Sygdommen viser sig ofte som en mild influenza, blandt andet feber, muskelsmerter og træthed, og kan udså udvikle sig til udslæt og blærer på huden.

Ifølge WHO har der indtil videre været mere end 16.000 rapporterede tilfælde i 2024, og sygdommen har kostet over 500 dødsfald. Udbruddet bliver derfor kaldt en folkesundhedsmæssig krise af international betydning (PHEIC). Det er anden gang på to år at mpox er med til at udløse en PHEIC-erklæring.

 

WHO frigivet 1,45 millioner USD, ca. 9,8 millioner DKK, til køb af vacciner, diagnostik osv. Det anslås dog, at der er behov for ca. 15 millioner USD for at komme i mål med opgaven.

Ifølge TV2 har den nye variant af sygdommen fået aktierne hos den danske virksomhed Bavarian Nordic til at skyde i vejret med over 12 procent på et enkelt døgn. 

Læs mere om mpox på WHO's egen hjemmeside.