UNICEF Tariq Khalil Sudan (1)
8. august 2024

OCHA: Katastrofal mangel på mad i krigsramt Sudan

Foto: UNICEF/ Tariq Khalil

Sudan er kastet ud i en alvorlig humanitær krise og en katastrofal mangel på blandt andet mad. Dette sker som et resultat af krigshandlinger mellem regeringstropper og Rapid Support Forces (RSF), der indtil videre har varet i 15 måneder. Særligt situationen i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur er meget alvorlig. Det oplyser Justin Brady, der er chef for OCHA Sudan, der står for humanitær nødhjælp.

Han understreger, at det krigshærgede land har brug for andet og mere end mad og her og nu-løsninger. Skal situationen under kontrol, kræver det en hel bistandspakke. Vand, varme og sanitet er vigtigt for at holde de civile i live, men de har også brug for sundhed, beskyttelse, husly og hjælp, der ikke er mad.

Der bor en halv million internt fordrevne personer i Zamzam-lejren. I alt er omkring 755.000 mennesker internt fordrevne i Sudan, hvilket er det højeste tal i noget land i verden. Over 25 millioner mennesker oplever alvorlig sult, og det svarer til mere end halvdelen af Sudans befolkning.

Ifølge Brady er der i den grad brug for hurtig og effektiv politisk vilje, og ikke mindst, at OCHA og andre nødhjælpsorganisationer får adgang til Zamzam-lejren og andre områder, hvor de fordrevne sudanesere opholder sig: ’Adgangen er meget vanskelig. Der er nogle partnere, blandt andet Læger uden Grænser, der hjælper med oplysninger om situationen, men hvis vi ikke har adgang, og ikke har nok ressourcer, er det meget vanskeligt at stoppe katastrofen.’ Dertil kommer, at adskillige sponsorer tøver med at støtte, før afgangsforholdene er tilfredsstillende. Det stiller nødhjælpsarbejdet i en meget svær situation, fordi OCHA i forvejen mangler ressourcer til at løfte opgaven. De er således kun fået en tredjedel af det beløb, de har søgt om, og har altså ’kun’ modtaget under 900 millioner USD. Dertil kommer, at krigen har fået alle priser til at stige voldsomt, hvilket efterlader den lokale befolkning i en situation med krigsøkonomi.

Det er altså en svær situation, OCHA står i lige nu, mens de forsøger at hjælpe i Sudan.

Læs hele interviewet med Justin Brady her.