Disabled 4027745 1280
17. september 2024

Danmark får kritik af FN's Handicapkomité

Foto: Pixabay/ BeatriceBB

Danmark har modtaget en kritisk rapport, der evaluerer den danske håndtering af handicapkonventionen. 'FN udtaler, at det generelt går den forkerte vej i Danmark. Jeg er ikke overrasket over, at regeringen får hård kritik. Ligesom FN ser jeg en række steder, hvor det går den forkerte vej for mennesker med handicap og med at leve op til konventionen,' skriver Thorkild Olesen, som er formand for Danske Handicaporganisationer (DH), på LinkedIn. FN’s rapport viser blandt andet, at der er stor forskel på levealderen for mennesker med handicap sammenlignet med mennesker uden.

Der adresseres yderligere den manglende implementering af handicapkonventionen i national lovgivning. I 2009 ratificerede Danmark handicapkonventionen og skulle dermed tilpasse lovgivningen, således at konventionen overholdes.

Nu skriver FN-udvalget i rapporten: ’Udvalget er bekymret over, at konventionen ikke eksplicit er inkorporeret i lovene i Danmark, på Færøerne og i Grønland. Det er ligeledes bekymrende, at statens domstole er tilbageholdende med at tage konventionen i fuld betragtning i deres domme vedrørende rettigheder for personer med handicap.’

Men forskellen i levealderen og den manglende implementering i lovgivningen er ikke de eneste kritikpunkter. FN’s udvalg påpeger endvidere forskellen i støtte baseret på kommunerne. Støtten kan dermed variere alt efter, i hvilken kommune borgeren er bosat. Generelt pointerer rapporten den manglende bevidsthed om borgere med handicap og adresserer bekymringer i forbindelse med fordomme over for mennesker med handicap.

Fem kritikpunkter fra rapporten:

  • Handicapkonventionens manglende implementering i lovgivningen
  • Mangel på en national handlingsplan
  • Fordomme og manglende bevidsthed over for mennesker med handicap
  • Støtte varierer fra kommune til kommune
  • Stigende brug af tvang i psykiatrien

Hele rapporten kan læses her, og handicapkonventionen på dansk findes her.