AG Oktober 2024 UN Photo (2)
14. oktober 2024

34 lande i fælles fordømmelse af Israels angreb mod FN’s fredsbevarende styrker

Foto: UN Photo

34 lande har netop udsendt en fælles erklæring, hvori de fordømmer Israels angreb på en FN-base i Naqoura i det sydlige Libanon. Fire FN-soldater fra de fredsbevarende styrker (UNIFIL) blev såret i angrebene, der var rettet mod tydeligt markerede FN-observationstårne. På basen opholder sig også militære observatører fra FN-missionen UNTSO. Ifølge det danske forsvar er ti danske officerer udstationeret ved UNTSO, og det er bekræftet at der var danskere tilstede på basen, der er blevet ramt af det israelske angreb. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har dog til DR ligeledes bekræftet, at de danskere der befinder sig på basen, er i god behold.

I erklæringen lyder det blandet andet, at man anser FN’s fredsbevarende styrker (UNIFIL) som særligt vigtige netop nu, hvor situationen i regionen eskalerer, at de spiller en stor rolle i det fredsskabende arbejde, og at man derfor kraftigt fordømmer angrebet. På samme måde opfordrer man til at følge international lov og arbejde inden for de rammer, som denne giver.

Erklæringen kan læses på det sociale medie X.

Israels premiereminister Benjamin Netanyahu har beklaget de skader, som angrebet mod basen har skabt og opfordrer FN til at trække sine fredsbevarende styrker tilbage. På samme vis understreger han, at de europæiske ledere snarere burde sætte ind med en kritik mod Hizbollah, der bruger UNIFIL som menneskeligt skjold, fremfor at kritiserer Israel. Udenrigsminister Lars Løkke Ramussen (M) har til DR udtrykt kritik af Israels angreb og påpeger, at det ikke er Netanyahus opgave at bede FN-tropper om at flytte sig.

Dette har dog ikke fået FN’s lande til at ændre kurs: Tværtimod har mere end 100 lande – herunder Danmark – underskrevet et brev hvori de udtrykker deres uforbeholdne støtte til FN’s generalsekretær António Guterres. Det sker efter at Netanyahu tidligere på måneden erklærede Guterres for persona non grata i Israel, fordi generalsekretæren ifølge Israel ikke havde taget kraftig nok afstand til, at Iran først i oktober sendte næsten 200 missiler afsted mod Israel.